Slaap jezelf naar een betere onderneming

Als ondernemer vergeet je wel eens dat jezelf de spil bent van de organisatie. Maak jezelf belangrijk.

Slaap jezelf naar een betere onderneming

Slaap

Slapen is zeer belangrijk!

Volg de volgende stappen om te zien wat je al goed doet en wat nog beter kan.

Wat je gaat lezen gaat over slaap hygiene. Deze tips zorgen voor een betere slaap kwaliteit. Je lichaam hersteld hierdoor beter en je kunt veel beter presteren. Je kunt ervoor zorgen dat de aanmaak van je slaaphormoon niet wordt verstoord. De volgende stappen gaan je helpen om vast ritme te creëren en het lichaam voor te bereiden om te gaan slapen.

In de avond wil je lichaam melatonine aanmaken. Deze stof stimuleert de hersenen om te gaa n slapen. Deze 10 stappen zorgen voor een goede voorbereiding om goed te kunnen slapen.

1. Houd je aan een regelmatig slaap schema. Ga op een vaste tijd naar bed, ook in het weekend. Dit zorgt voor een sterk circadiaans ritme ( bioritme) en beïnvloed vele processen in het lichaam. Je houdt zelf ook van ritme, je hersenen dus ook. Als hij constant moet gokken weten je hersenen niet wanneer hij welke stof moet aanmaken.

2. Voeding & slaap De timing van je maaltijden zorgen ervoor dat het detoxificatie en regeneratie proces (herstel en opbouw) goed kan plaats vinden. Eet na 1800 uur niets meer.

3. Cafeine Vermijd voedingsstoffen die cafeïne bevatten. Denk hierbij aan cola, koffie en theesoorten. Voor het lichaam is het een uitdaging om cafeïne af te breken. Leer jezelf aan om niet meer dan 2 koppen koffie per dag te drinken of drink cafeïne vrij. Cola vermijden we sowieso in ons voedingspatroon. Voor de thee kun je bijvoorbeeld verse gember gebruiken.

4. Alcohol Het gebruik van alcohol zal de slaapkwaliteit nadelig beïnvloeden. Alcohol zorgt ervoor dat je niet in je diepe slaapfase terecht komt. Deze fase is belangrijk voor je herstel en de werking van je brein. Een ander gevolg van alcohol is dat je wel lekker inslaapt, maar vaak wakker wordt en daarna niet lekker door kan slapen.

5. Elektronica, licht & slaap Voorkom dat je wordt blootgesteld aan het blauwe licht van je laptop of smartphone. Dit verstoord de aanmaak van melatonine. Het beste kun je 2 - 3 uur voor het slapen stoppen met het gebruik van deze apparaten. Ontkom je er toch niet aan, dan doe je er goed aan om f-lux te installeren. Deze software filtert het blauwe licht er zoveel mogelijk uit. Je kunt ook een blauwfilter bril aanschaffen.

6. Ontspanning & slaap Maak gebruik van een warm bad, douche of voetenbad. Je creëert een moment van ontspanning, je hoeft even helemaal niks. Lekker he…. Door de warmte zullen de bloedvaten zich openen en de spieren ontspannen. Zodra je uit het bad komt zullen de bloedvaten meer open staan, waardoor je meer warmte zult verliezen. Hierdoor daalt je lichaamstemperatuur. Tijdens je slaap daalt je temperatuur ook, je lichaam komt dan meer en meer in de slaapmodus.

7. Gevoel, emotie & slaap Ga met een positief en ontspannen gevoel naar bed. Je kunt ademhalingsoefening doen, mediteren en in gedachten 5 dingen benoemen waar je dankbaar voor bent of tevreden.

8. Ontspan je zenuwstelsel Door ademhalingsoefeningen te doen zorg je ervoor dat het lichaam klaar is om te gaan slapen. Leg je linkerhand op je buik en je rechterhand op je rechter neusgat, zorg dat je ademhaling ervoor zorgt dat je linker hand op en neer gaat. Door dat je door je linker neusgat ademt, activeer je direct het ‘’rust’’ gedeelte van je zenuwstelsel. Dit doe je in het volgende tempo; adem 4 seconden in via de neus en blaas uit via de mond in 6 seconden. Hierdoor raakt je zenuwstelsel ontspannen.

9. De slaapkamer speelt ook een belangrijke rol. Gebruik je slaapkamer als rustpunt. Je moet een gevoel creëren van rust. Spullen die je associeert met activiteit horen niet thuis in de slaapkamer. Denk hierbij aan een TV of een laptop.

Zorg ervoor dat je slaapkamer compleet donker is, gebruik hiervoor verduisterende gordijnen of een slaapmasker. Dek het licht van de wekker e.d. af.

Zet je telefoon op vliegtuigstand. Deze apparaten zorgen voor elektromagnetische velden die invloed kunnen hebben op inslapen.

10. Temperatuur De ideale kamertemperatuur is tussen de 15 - 18 graden Celsius.

Ons advies; kies er 2 uit en voer die uit tot dat die heel erg goed gaan. Dan kies je 2 nieuwe.

Zet hem op!

Geplaatst op vrijdag 20 september 2019.

Over C-Kracht

Dit bericht is geschreven door C-Kracht. Het bedrijf valt onder coaching uit Purmerend. Trefwoorden van C-Kracht uit Volendam : sportblessure behandeling, sportadvies, sport coaching, lifestyle coaching, voedingsadvies, suppletie advies, personal training, personal sport training, personal sport trainer,.

Lees meer over C-Kracht.